Honungsbedömning

8 september, 2021

Välkommen till honungsbedömningen!

Tid: 29 september kl. 18.

Plats: Smedjegatan 3 B i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

Kl. 18-19: Inlämning av provburkar.

Lämna in en burk – eller två från samma slungning, om du vill vara med i tävlingen Kronobergs läns bästa honung, se nedan. Alla burkstorlekar (350, 500 och 700 gram) går bra, men tänk på att burken inte får förses med etikett. Lämna också in ett honungsbedömningskort, där du fyllt i medlemsnummer och namn och kryssat för svaren på de två frågorna angående bihusesyn och hantering ”från kupa till burk”.

Har du inte möjlighet att vara med vid bedömningen den 29 september men vill ändå få din honung bedömd? Kontakta i så fall ordförande Arne Pettersson (tel. 0768-842 567) för att bestämma hur och var du kan lämna in en provburk på förhand.

Passa gärna på att lämna in årsrapporten samtidigt!

Bedömning av honung.

Honungsbedömningskommittén samlas och genomför bedömningen enskilt, utan publik. Kommittén nominerar också fem kandidater till tävlingen Kronobergs läns bästa honung bland de medlemmar som lämnat in en extra burk till tävlingen.

För att inte riskera smittspridning blir det inte provsmakning av medlemmarnas inlämnade honung.

Under tiden er honung blir bedömd kommer det finnas fika till självkostnadspris och plats att hålla till på om ni väljer att invänta bedömningen av er honung.

Om du inte vill eller har möjlighet att vänta ut bedömningsresultatet kan du lämna ett frankerat och adresserat kuvert vid inlämningen av din honung. Då får du bedömningskortet hemskickat till dig och kan hämta burken till exempel i samband med årsmötet eller vid utdelningen av oxalsyra senare under hösten (datum meddelas senare).

Kronobergs läns bästa honung.
Varje bedömningskommitté nominerar max. fem kandidater bland de medlemmar som önskat vara med i tävlingen. De inlämnade tävlingsbidragen bedöms sedan av en bedömargrupp i länsförbundet som tar fram tre finalister. Vilken av dessa tre som kommer på första, andra respektive tredje plats avgörs av en särskild bedömarpanel – i år är det Älmhults biodlareförening som arrangerar detta evenemang. Obs. att den som vinner tävlingen skall vara beredd att sälja sex burkar från samma slungning till länsförbundet.