Växjöortens biodlareförening

Tisdagskvällar från maj till september är det öppet hus på Bastanäs – Växjöortens biodlareförenings stuga och bigård. Då har vi allmänt trevligt och gemytligt, delar erfarenheter, arbetar i bigården, fikar och ibland tar vi del av något kortare föredrag.

Alla som är intresserade och nyfikna på bin och biodling är välkomna att hälsa på oss, få lite ny kunskap om biodling, smaka på väldigt närproducerad honung och kanske ta en fika. Föreningen följer myndigheternas rekommendationer gällande smittspridningen av coronaviruset i all verksamhet.

På Bastanäs disponerar föreningen ett hus med kök, samlingsrum, snickeri och förråd. På gården finns en bigård med åtta bisamhällen samt en liten bod där vi förvarar utrustning och redskap. På Bastanäs finns också en demobigård där du kan titta in i ett bisamhälle helt utan risk att bli stucken.

Här kan du ladda ned en pdf om Bastanäs. Den innehåller en kartskiss så att du lättare kan hitta till Bastanäs.

Under året inbjuds medlemmar och andra intresserade till ett antal tematräffar, så kallade Biodlarsnack. Numera kan de träffarna vara antingen fysiska eller digitala via Zoom.

Deltagarna i nybörjarcirklarna har sina praktiska träffar på Bastanäs då de lär sig om och arbetar praktiskt med bisamhällena och de har en ramtillverkningskväll. De första träffarna på vårvintern är förlagda hos Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö.

I början av november månad har vi årsmötet på Bastanäs och några veckor senare kan medlemmarna hämta oxalsyra för att behandla sina samhällen mot varroa.

Växjöortens biodlareförening bildades 1915 och är därmed en av Sveriges äldsta. Föreningen har idag ca 165 medlemmar.

Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan med vår studieverksamhet.

 

Varmt välkommen till Växjöortens biodlareförenings aktiviteter!