Nybörjarkurs Biodling

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna för att bli biodlare.

Kursupplägget i Växjöortens biodlareförening sträcker sig över 1,5 år – från februari till halvårsskiftet juni/juli året därpå. Nybörjarkursen är uppdelad i två fristående delar – en grundkurs och en fortsättningskurs – totalt träffas vi vid ungefär 20 tillfällen (60 studietimmar).

Du anmäler dig och deltar först i grundkursen. Om du därefter känner att biodling är något som du vill satsa på har du möjlighet att gå vidare genom att anmäla dig till fortsättningskursen.

Utöver grund- och fortsättningskursen ingår en eller två träffar där vi slungar honung vid Bastanäs samt ett studiebesök till biodlarmuséet i Älghult. Under grundkursens gång erbjuds de deltagare som vill en egen mentor – mentorns roll är att vara ett stöd och fungerar som rådgivare för din biodling under ett och ett halvt år.

Grundkursen ger en introduktion och översikt med bland annat tips och råd om biskötsel, utrustning, kläder och om de olika metoder som biodlaren använder. Vi följer biodlaråret i teori och praktik med allt vad det innebär. Målet är att de deltagare som vill skaffar sig ett eget bisamhälle under kursens gång. Vi använder Biodlarnas studiematerial Mina första år som biodlare (ingår i grundkursens kursavgift) samt hänvisar också till annan litteratur, kompendier, filmer på Youtube samt olika webbsidor.

Fortsättningskursens syfte är att fördjupa och bredda kunskaperna om biodling. Vi utgår från biodlaråret och träffarnas teman handlar om det som sedan är aktuellt att hantera i bigården. Deltagarna är i stor grad delaktiga i kursens innehåll och genomförande.

Start och kursavgift Grundkurs 2024: Start februari 2024, två grupper (måndag och ons/torsdag), 10 träffar varannan vecka, 1 150 kr, inkl studieboken Mina första år som biodlare.
Start och kursavgift Fortsättningskurs 2024/2025: Start augusti 2024, 10 träffar en gång/månad, 900 kr (200 kr rabatt om du är medlem i Biodlarna).

 

Vill du vara med i 2025 års grundkurs i praktisk biodling för nybörjare?

Grundkursen i biodling startar under februari 2025 och pågår fram till midsommar. Under grundkursens gång får du inbjudan till och information om upplägget för fortsättningskursen som startar i augusti/september 2025.

Välkommen med din anmälan!

Du hittar kurserna via länkarna nedan:

Måndagar, start 10 feb

Torsdagar, start 13 feb

 

Sveriges Biodlares Riksförbunds film

Titta på filmen Bli biodlare – Året runt i bigården.