Bi-stick

20 juni, 2018

Här får du ett jättefint tips på en kaka, som heter Bi-stick, du kan bjuda på då du får ett oväntat besök, ett väntat besök eller när du vill överraska någon. Det är Ann-Britt Ekstedt i Tolg som bjuder på receptet.

Ingredienser:
150 gram smör
2 dl socker (knappt)
2 ägg
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder under omrörning, mjölken och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Bred ut smeten i en form med löstagbar kant, diameter 22 cm.

Mandelsmet:
100 gram sötmandel
3 bittermandlar (om man tycker om det, jag gör det inte)
100 gram smör eller margarin
0,75 dl socker
2 msk grädde

Skålla mandeln, mal hälften och finhacka resten (jag skållar inte mandeln och hackar inte utan jag mal allt). Smält smöret och rör ner mandel, socker och grädde. Bred ut mandelsmeten över kaksmeten och grädda i nedre delen av ugnen i knappt 200 grader tills kakan känns torr, 30-40 minuter. Täck eventuellt med folie mot slutet om kakan ser ut att bli för mörk.

När jag gör den här kakan så vill smöret rinna ut i ugnen. Formen är väl inte riktigt tät kanske. Jag brukar sätta folie om den. Kanske kan man ta lite mindre smör, det har jag inte testat.

Lycka till, hälsar Ann-Britt